Bouillon van zwemkrabben met noedels, garnalen en paksoi

zwemkrab

1 kg zwemkrabben

135 g wortel, grof versneden

70 g selder, grof versneden

50 g sjalot, grof versneden

85 g prei, grof versneden

10 g knoflook, geplet

5 g gember, grof versneden

2 g chilipeper, grof versneden

400 g tomaat, grof versneden

4 blaadjes kaffir

2 blaadjes laurier

2 takjes tijm

3 l water

 

100 g ramen (Japanse noedels)

¼ paksoi, fijngesneden of 8 mini-paksoi

2 pijpajuin, fijngesneden

1 koffielepel koriander, fijngesneden

75 g grijze garnalen, gepeld

4 plakjes gember, in reepjes gesneden

vissaus, naar smaak

1 limoen

 

olijfolie om te bakken

peper en zout

 

line
  1. Was de zwemkrabben. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot. Doe de zwemkrabben bij de hete olijfolie en bak. Haal uit de pot en snijd de krabben middendoor.
  2. Doe in dezelfde pot opnieuw een flinke scheut olijfolie. Doe er de wortel, selder, sjalot, prei, knoflook, gember en chilipeper bij. Bak. Voeg de tomaten, kaffirblaadjes, tijm, laurier en gehakte krabben bij. Bak kort. Bevochtig met het water. Roer alles om en breng aan de kook. Laat minsten 1 uur op een zacht vuur sudderen. Zeef.
  3. Kook de ramen beetgaar in kokend, licht gezouten water. Spoel onder koud water.
  4. Verdeel over de soepkommen.
  5. Verhit een scheut olijfolie in een pan. Voeg de paksoi toe en bak. Smaak af. Verdeel over de ramen. Verdeel achtereen volgens de pijpajuin, koriander, gember en garnalen over de kommen.
  6. Breng de gewenste hoeveelheid van de bouillon aan de kook. Voeg vissaus en limoensap naar smaak toe. Kruid eventueel bij met peper en zout.
    Verdeel over de kommen en serveer onmiddellijk.

 

Extra suggestie

In Noordzeekrab vinden we een reeks aroma’s die ruiken naar kokosnoot en perzik. Krab past dus goed bij kokosnoot en perzik, maar ook bij abrikoos, nectarine, mango, passievrucht, ananas, duindoornbes.

 

Recept  Foodpairing®

Foto Kris Vlegels