Fish en chips

Fish en chips-LR (7)_1600x1067

2 x pladijs van 500 g elk
zout
beetje bloem
frituurolie
1 kg grote uiterst vastkokend aardappelen
1 citroen

tartaarsaus (zelfgemaakt)

  • 2 eidooiers
  • 1,5 el azijn
  • 1 el water
  • zout
  • 1 el sojasaus
  • 1 el citroensap
  • 300 ml druivenpitolie
  • 3 sjalotten
  • 6 grote augurken
  • 2 stukken selder

beslag

  • 2 biertjes (naar keuze)
  • 7,5 cl wodka
  • 400 g bloem
  • 16 g zout
  • 10 g bakpoeder

line
  1. Tartaarsaus: Kluts 2 eidooiers samen met azijn, water, sojasaus, citroensap en een snuifje zout. Klop de druivenpitolie onder de ingrediënten tot een mayonaise. Snipper de sjalot en de augurken fijn en snij de selder in fijne stukken. Voeg de ingrediënten toe aan de mayonaise.
  2. Beslag: Meng de biertjes, de wodka, bloem, het zout en het bakpoeder onder mekaar in een diepe kom.
  3. Frietjes: Schil de aardappelen en snij ze in frietjes. Breng water aan de kook met veel zout. Voeg de frietjes toe eens het water kookt. Laat ze 5 tot 7 minuten blancheren totdat ze gaar zijn. Doe ze in de diepvries (24 u vooraf) en frituur ze in olie.
  4. Pladijs: Maak de pladijzen schoon en bewaar enkel de filets. Strooi zout over de pladijs en wentel ze in de bloem. Dip in het beslag en frituur ze 3 minuten op 180°C. Draai de filets continu rond in de frituurolie.
  5. Afwerking: Snij de citroen in schijfjes en presenteer allemaal samen in een kommetje.

Recept Vilhjalmur Sigurdarson
Foto Heikki Verdurme