Gebakken griet, crème van inktvis, warmoes, gepofte zaden en ijskruid

Gebakken griet, crème van inktvis-LR (5)_1024x683

Vis

  • 300 g grietfilet
  • zonnebloemolie

gepofte zaden

  • 25 g gerst
  • 25 g quinoa
  • 3 dl zonnebloemolie
  • zout

warmoes

  • 4 stengels warmoes
  • zonnebloemolie
  • zout

inktvisinkt

  • 15 g inktvisinkt
  • water

groene kruidenmix

  • peterselie, dragon, bieslook, kervel
  • Xantana (verdikkingsmiddel, speciaalzaak)
  • water

afwerking

  • ijskruid (of lamsoor, oesterblad)

line
  1. Kook de gerst en de quinoa gaar. Laat een nachtje drogen in de oven op 60°C. Warm de zonnebloemolie op tot 200°C. Pof de granen vervolgens in de hete zonnebloemolie. Voeg een beetje zout toe en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Was en gril de warmoes 4 minuten op een grillpan met een beetje zonnebloemolie en zout.
  3. Voeg een beetje water toe aan de inktvisinkt anders wordt de smaak te geconcentreerd.
  4. Bak de grietfilets 8 minuten in een pan met zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Extra: Maak een groene kruidenmix. Blend peterselie, dragon, bieslook en kervel met water en Xantana tot een crème en meng dit onder een deel van de granen.
  6. Strijk met een lepel enkele cirkels inktviscrème op een bord. Leg de grietfilet dwars en daarrond de warmoes. Werk af met gepofte granen, al dan niet vermengd met de kruidenmix. Werk af met enkele blaadjes

Recept: NSChef Jason Blanckaert
Foto: © Heikki Verdurme