Gebakken rode poon met couscous en geroosterde rode paprika

rode poon

4 rode ponen, in filet

 

150 g couscous

300 g gevogeltebouillon

½ koffielepel ras-el-hanout of currypoeder

1 citroen

munt, fijngesneden

koriander, fijngesneden

¼ koffielepel op zout ingelegde citroen, fijngesneden

 

2 rode paprika’s

½ koffielepel bieslook, fijngesneden

 

100 g yoghurt

1 granaatappel

 

olijfolie, extra vierge

olijfolie om te bakken

peper en zout

 

line
  1. Breng de gevogeltebouillon aan de kook. Meng de couscous met de ras-el-hanout in een kom. Giet er de kokende bouillon op. Dek af met plasticfolie. Laat de couscous het vocht absorberen.
  2. Meng er de munt, koriander en de ingelegde citroen onder. Breng op smaak met de extra vierge olijfolie, peper, zout en wat citroensap.
  3. Maak inkervingen in de rode paprika’s. Leg in een ovenschaal en gaar de paprika’s in een voorverwarmde oven van 200°C. Draai de paprika’s regelmatig.
  4. Haal de paprika’s uit de oven en laat wat afkoelen. Verwijder de pel en de zaden. Snijd in blokjes. Roer er de bieslook onder. Brengt op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout.
  5. Snijd de granaatappel middendoor. Klop met de achterkant van een lepel op de bolle kant van de granaatappel, om er de zaadjes uit te halen. Roer de helft onder de couscous. Mix de overige zaden en zeef.
  6. Kruid de yoghurt met peper en zout. Roer er naar smaak wat sap van granaatappel onder.
  7. Kruid de rode poon met peper en zout. Verhit een pan met olijfolie. Leg de filets met de vel zijde naar boven in de pan. Bak de filets gaar. Lepel ondertussen regelmatig warme olijfolie op de bovenzijde van de filets. Zo beschadig je het vel niet tijdens het bakken.
  8. Doe de couscous in een schaal. Schik er de rode poon op. Lepel er wat rode paprika tussen. Serveer de rest er afzonderlijk bij. Doe hetzelfde met de yoghurt. Rasp wat schil van citroen over de schotel.

 

Extra suggestie

Rode poon bevat een naar popcorn ruikend aroma en combineert goed met koffie, brood, gepofte rijst, maar bijvoorbeeld ook met in de oven gepofte paprika. Rode poon heeft (zoals meerdere vissoorten) ook een typisch ananasaroma, dat goed past bij tropisch fruit of geconfijte vruchten.

 

Recept Foodpairing®

Foto Kris Vlegels