Gebakken Rogfilet met wortelstoemp

gebakken_rogfilet-vert

600 g rogfilet
1 ui
800 g wortelen
500 g aardappelen
1 laurierblaadje
1 takje tij
80 g boter
100 ml room
peper en zout
nootmuskaat
1 el mosterd o peterselie

line
  1. Snipper de ui fijn. Schraap de worteltjes en snij ze in stukjes. Schil de aardappelen en snij ze in stukken.
  2. Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  3. Smelt een flinke eetlepel van de boter in een grote kookpot. Fruit er eerst de ui in en voeg dan de wortelen met de laurier en tijm toe. Laat enkele minuten stoven en voeg dan wat water toe. Zet het deksel op de kookpot en laat de wortelen verder garen. Kijk af en toe en voeg indien nodig wat extra water toe.
  4. Pureer de aardappelen met de gegaarde wortelen (verwijder wel eerst de laurier en tijm) voeg mosterd, de rest van de boter en de room toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Dep de rog-filet goed droog. Rol op en wentel in wat bloem. Verhit een pan met boter en olijfolie. Bak er de rog-rolletjes in gedurende 10 min, kruid nog met peper en zout en plaats daarna nog 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180°. Verdeel de wortelstoemp over borden, leg er de rogrolletjes bij en strooi er nog wat peterselie over.

Recept Ilse D’hooge
Foto Tom Swalens