Gebakken sint-jakobsvrucht met pompoen, citroen en hazelnoot

coquille, gebakken

8 sint-jakobsvruchten

 

1 pompoen (butternut)

1 citroen

20 g hazelnoot

 

olijfolie om te bakken

boter

peper en zout

 

line
  1. Schil de pompoen en snijd in gelijke stukken. Wikkel in aluminiumfolie met een klontje boter. Gaar in een voorverwarmde oven van 200°C. Reken op 30 à 40 minuten. Als je een stukje pompoen met de vinger plat kan duwen is de pompoen gaar.
  2. Haal uit de folie en mix. Roer er een scheut room en een klontje boter onder. Smaak af. Houd warm.
  3. Rooster de hazelnoten goudbruin in een pan. Hak grof.
  4. Kruid de sint-jakobsvruchten met peper en zout. Bak goudbruin langs beide zijden in hete olijfolie.
  5. Verdeel wat pompoenpuree op een bord. Leg er 2 sint-jakobsvruchen op. Verdeel er wat gehakte hazelnoten over. Werk af met wat versgeraspte schil van citroen. Werk eventueel af met wat kervel.

 

Extra suggestie

Sint-jakobsvruchten bevatten naar karamel geurende aroma’s die tevens één van de belangrijkste aroma’s van aardbeien is. Mogelijke combinaties zijn dan uiteraard aardbei en karamel, maar ook ander fruit zoals physalis, passievrucht en mango. Wanneer de sint-jacobsvruchten worden gebakken, kunnen geroosterde noten, gebakken spek, sojasaus worden toegevoegd.

 

Recept  Foodpairing®

Foto Kris Vlegels