Gebakken zeetong met algen, mosselen en spinazie

Gebakken zeetong met algen-vert

Voor 4 personen

 

zeetong

 

  • 4 volledige zeetongen
  • 1 citroen
  • boter

 

salade van mosselen en algen

 

  • 2 el gehakte zeesla
  • 12 mosselen

 

zeste van limoen

 

  • 1 el brunoise van groene selder
  • 1 koffielepel sojasaus

 

crème van algen en spinazie

 

  • 200 g gekookte zeesla
  • 100 g gekookte spinazie
  • enkele druppels sesamolie
  • 1 koffielepel sojasaus
  • 1 eiwit
  • 1 dl druivenpitolie

 

afwerking

 

  • enkele spinaziescheuten
  • eventueel wat kokkels

 

line

 

  1. Zeetong: maak de zeetong schoon. Verwijder de ogen, de kieuwen en het vel. Spoel na en dep droog op keukenpapier. Bak de vis in een pan met boter en giet de schuimende boter voortdurend over de vis totdat die gaar is. Besprenkel met enkele druppels citroensap.
  2. Salade van mosselen en algen: kook de mosselen in een grote pot met deksel totdat ze opengaan. Haal het vruchtvlees uit de mosselen en hak het allemaal fijn. Meng de mosselen met de zeesla, de groene selder, de zeste van limoen en de sojasaus. Zet apart.
  3. Crème van algen en spinazie: mix de zeesla en de spinazie glad in een blender met het eiwit, de sesamolie en de sojasaus. Werk nadien verder op door al roerend de druivenpitolie toe te voegen.
  4. Afwerking: schenk een lepeltje gesmolten bakboter van de vis op een bord. Voeg enkele druppels citroen toe. Spuit een flinke dot crème van algen en spinazie op de boter en leg daar bovenop de volledige, gebakken tong. Dresseer een beetje salade van mosselen en algen naast de tong en werk eventueel af met gekookte kokkels en enkele spinaziescheuten.

 

 

Recept: NSChef Michaël Vrijmoed

 

Foto: © Heikki Verdurme