Gebakken zeetong met handgesneden frietjes

gebakken zeetong met frietjes

Voor 4 personen

4 zeetongen
8 grote aardappelen
12 minitrostomaatjes
200 g jonge slablaadjes
50 g boerenboter
1 citroen
maïsolie en olijfolie
witte wijnazijn
peper en zout
ossenwit

line
  1. Ontvel de zeetong en snij de zijgraatjes en de kop eraf. Je kan dit ook vragen aan je vishandelaar.
  2. Spoel de tong onder koud water en dep ze droog op een handdoek.
  3. Kruid de tong met peper en zout. Verhit eerst wat maïsolie in een antikleefpan en voeg daarna de boter toe. Leg de tong erin van zodra de boter begint te bruisen. Bak de tong een tweetal minuten aan één kant, draai ze om en zet het vuur wat lager.
  4. Lepel af en toe hete bakboter over de filets. Doe dit tot de filets lichtjes loskomen van de graat. Blus de pan met een beetje citroensap.
  5. Was de trostomaatjes en snij een kruisje in het vel. Dompel ze gedurende 10 seconden in kokend water en verwijder het vel. Breng de tomaatjes op smaak met witte wijnazijn, olijfolie, peper en zout.
  6. Was de sla en zwier ze droog.
  7. Schil de aardappel en snij de frieten in de gewenste vorm. Was ze in koud water en dep ze goed droog. Bak de frieten in een frietketel in maïsolie op 150°C tot ze zacht zijn. Bak ze dan af in ossenwit op 185°C tot ze goudbruin en krokant zijn.
  8. Schik de gebakken tong op het bord. Lepel er een beetje van de bakboter over. Schik de frietjes en de tomaat errond en werk af met de jonge sla.

 

Recept: NSChef Filip Claeys
Foto: © Heikki Verdurme