Gebrande griet met gekonfijte prei, oude kaas en kappers

Gebrande griet, gekonfijte prei-LR (7)_1024x683

vis

  • 300 g grietfilet
  • 1 potje kappers

gekonfijte prei

  • zonnebloemolie
  • 2 stronken prei

vinaigrette

  • olijfolie (of zonnebloemolie)
  • rode wijnazijn

afwerking

  • 100 g oude kaas (Oude Bastiaansen of Brugge Oud)
  • enkele takjes mosterdbloem (of waterkers, iets pittigs)

line
  1. Leg de kappertjes in een ovenschotel op 60°C in de oven. Laat een nachtje drogen. Mix de droge kappertjes nadien fijn met een cutter of een mixer. Dit poeder vormt een zoutvervanger.
  2. Leg de grietfilets op een ovenplaat en brand ze langzaam af met een bunsenbrander totdat de vis gaar is. (Alternatief: Bak de vis 2 minuten in de pan met een beetje zonnebloemolie.)
  3. Zet een ovenschotel met flink wat zonnebloemolie in de oven op 180°C totdat de olie verwarmd is. Spoel intussen de prei en halveer de prei nadien in de dwarsdoorsnede. Snij in schuine stukken van 5 cm lang. Dompel de preistukken volledig onder in de warme zonnebloemolie en laat 10 minuten garen op 180°C.
  4. Maak intussen een vinaigrette met rode wijnazijn en olijfolie.
  5. Verbrokkel de oude kaas. Leg een stukje grietfilet op het bord en dresseer de prei en de stukjes oude kaas errond. Werk af met mosterdbloem en strooi de gedroogde kappertjes over het bord.

Recept: NSChef Jason Blanckaert
Foto: © Heikki Verdurme