Gefrituurde tongscharreepjes met tartaarsaus

Gefrituurde tongscharreepjes met tartaarsaus 5

  • 600 g tongscharfilet
  • 200 g eiwit
  • 1 el olijfolie
  • bloem
  • panko of paneermeel
  • peper en zout

 

mayonaise:

  • 2 eierdooiers
  • sap van een ½ citroen
  • 1 el mosterd
  • arachideolie of slaolie

 

tartaarsaus:

  • 8 el mayonaise
  • 2 hardgekookte eitjes
  • 2 el fijngesneden sjalot
  • 4 el fijngesneden bladpeterselie
  • 4 el fijngesneden bieslook
  • peper en zout.

Optioneel voor de liefhebbers:

  • fijngesneden kappertjes en augurken.

Voor een pittigere frisse toets:

  • worcestersaus en citroensap.

line

Mayonaise: meng met een garde 2 eierdooiers met 1 el mosterd en het sap van een ½ citroen. Klop er met een garde neutrale olie onder tot de gewenste dikte.

Tartaarsaus: plet de hardgekookte eitjes en meng er de heel fijn versneden sjalot en groene kruiden onder. Roer de mayonaise eronder en breng op smaak met peper en zout. Als je de tartaar iets frisser wil, meng je er nog wat citroensap onder vlak voor het serveren.

Snij de tongscharfilet in lange repen van ongeveer 1 cm breedte.

Klop het eiwit lichtjes los met olijfolie, peper en zout.

Wentel de tongscharreepjes in de bloem en schud overtollige bloem eraf. Haal ze door het losgeklopt eiwit, laat lichtjes uitlekken en wentel ze dan in panko of paneermeel.

Frituur de tongscharreepjes in arachideolie, ongeveer 3 minuten op 180°C.

Schik de gefrituurde visreepjes op een bord met een potje tartaarsaus.

 

Recept Stijn Bauwens