Gegrilde griet, risotto met courgette en citroen

griet

1 fijngesneden sjalot
100 g risottorijst
Witte wijn
200 g bouillon naar keuze
1 courgette, in blokjes gesneden
Boter
15 g gemalen Parmezaan
1 citroen
Basilicum

4 stukken grietfilet van 100 g

line
  1. Breng de bouillon aan de kook.
    Bak ondertussen de courgette gaar in olijfolie.
  2. Stoof de sjalot in de olijfolie. Voeg de rijst toe. Bak de rijst kort. Blus met een flinke scheut witte wijn en laat volledig uitdampen. Voeg de warme bouillon toe. Breng al roerend aan de kook. Zet het vuur zachter. Plaats een deksel op de pot. Laat 13 minuten zachtjes gaar koken.
  3. Meng er de courgette, de Parmezaan en een klontje boter onder. Smaak af met peper en zout. Meng er net voor het serveren wat versgeraspte schil van citroen en fijngesneden basilicum onder.
  4. Kruid de vis met peper en zout. Kleur de bovenzijde in hete olijfolie. Leg in een ovenschaal en voeg een scheutje water of bouillon toe. Gaar in een voorverwarmde oven van 150 °C.
    Serveer met de risotto.

 

 

Extra suggestie

In tegenstelling tot tarbot bevat griet minder fruitige aroma’s. Griet wordt o.a. gekenmerkt door een popcornaroma en een komkommeraroma. Dit laatste aroma vinden we bij heel wat Noordzeevissen. Hierdoor kan je griet perfect combineren met komkommer, meloen, watermeloen, rode paprika, tomaat, groene en zwarte thee, krab en kreeft.

 

 

Recept  Foodpairing®

Foto Kris Vlegels