Hondshaai zoet-zuur met nasi goreng

hondshaai zoet-zuur_vert

600 g hondshaai inmoten
300 g rijst
150 g diepvrieserwtjes
2 seldertakken
2 lente-uitjes
1 sjalot
1 blokje kippenbouillon
2 el sojasaus
2 el ketjap
4 el maïsolie
1 snuifje chilipoeder
2 eieren
1 persappelsien
1 klein blikje ananas op sap
1 rode ajuin, fijngesnipperd
1 rode en 1 groen paprika, in blokjes gesneden
3 lente-uitjes, in ringen
3 el (wok)olie
4 el ketchup
1 kl gemberpoeder
1/2 kl sambal
1 el ketjap manis (= zoete sojasaus)
1 kl maizena

line
  1. Kook de rijst gaar in de water met het bouillonblokje.
  2. Meng de ketchup met het gemberpoeder, sambal en ketjap manis. Roer goed om. Pers de appelsien uit.
  3. Verhit 3 eetlepels olie in een wok of stoofpot en roerbak de ajuin en paprika’s 2 minuten op een hoog vuur. Doe er de hondshaaimoten bij en roerbak 3 minuten, voeg de ananasstukjes toe, overgiet met appelsiensap. Roerbak nog enkele minuten op een hoog vuur.
  4. Roer er de gekruide ketchup door. Los de maïzena op in een beetje water en giet al roerend, op een zacht vuurtje, door de wok of stoofpot.
  5. Snijd, voor de nasi goreng de sjalot en de selder fijn en de lente-ui in héél fijne ringetjes. Stoof in een andere pan de sjalot en selderblokjes aan in de olie en voeg er dan de erwtjes en lente-ui bij e, roerbak even en voeg er ten slotte de uitgelekte rijst bij. Kruid met het chilipoeder, peper en zout, de ketjap en de sojasaus.
  6. Breek de eieren in het midden van een bakpan en roer tot er mooie vlokjes ontstaan. Meng door de rijst. Serveer het stoofpotje van hondshaai met de nasi goreng.

Recept Ilse D’hooge
Foto Tom Swalens