‘Pastekop’ van de zee

wulken_kreukels_garnalen_pastekop-LR (7)_1024x683

1 kg ongepelde grijze Noordzeegarnalen
250 g kreukels
500 g wulken
10 blaadjes gelatine voor 1 liter vocht

Voor de bouillon:
• 1 wortel
• 1 ui
• 1 stengel selder
• zout
• cayennepeper
• enkele laurierblaadjes

Voor de garnaaljus:

• 3 el olijfolie
• 2 l witte wijn
• 2 wortelen
• 2 uien
• 2 stengels selder
• 2 el tomatenpuree
• 1 bol look
• 2 laurierblaadjes
• 2 takken verse tijm

Extra
cakevorm of terrinevorm voor de pastekop

line
  1. Maak de bouillon. Schil de wortel, pel de ui, snij samen met de selder in grove stukken. Zet onder in water en breng aan de kook, kruid met zout en cayennepeper en voeg de laurierblaadjes toe. Laat 15 minuten koken en haal de groenten eruit.
  2. Kook de kreukels 10 min. en de wulken 20 min. in de bouillon.
  3. Pel de garnalen en hou de pantsers apart.
  4. Maak de garnalenjus. Schil de wortel, pel de ui, snij samen met de selder in kleine blokjes. Stoof eerst de pantsers aan in olijfolie, voeg de groenteblokjes toe en laat mee stoven. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Blus met de witte wijn en voeg de gepelde look, tijm en laurier toe. Laat 10 minuten op een laag vuurtje sudderen. Zeef en laat nog even doorkoken voor de smaak, tot je een liter jus over hebt. Kruid eventueel bij.
  5. Los de gelatine op in de 1 l jus.
  6. Haal de kreukels en wulken uit de schelp en doe ze samen met de gepelde garnalen in een cake-vorm. Overgiet met de garnalenjus.
  7. Laat min 4u opstijven in de koelkast.

Recept Michiel Rabaey
Foto Heikki Verdurme