Pladijs met asperges, mousselinesaus en grijze garnaaltjes

06. vlam juni_vert

4 pladijzen, schoongemaakt
16 witte asperges
250 g grijze gepelde garnalen
600 g zachtkokende aardappelen
2 el bieslook
2 el bladpeterselie
2 el dille
100 g zure room
3 eidooiers
1 citroen
1 el water
100 g boter + extra
peper en zout

line
  1. Schil de asperges, breek de uiteinden af. Rasp de schil van de citroen, pers het sap. Kook de asperges 10 min. in gezouten water met 1 el citroensap. Hou de rest van het sap apart.
  2. Kook de aardappelen gaar in gezouten water, pureer en voeg de zure room en de kruiden
  3. toe. Breng op smaak met de citroenrasp, peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 150°C. Dep de pladijzen droog. Smelt boter in een grote pan. Bak de pladijzen per twee aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Hou ze warm in de oven.
  5. Klop de eidooiers met het water en 2 el citroensap los. Zet de kom in een warmwaterbad en klop met een garde verder tot de saus schuimig wordt en begint in te dikken. Voeg in vlokjes de 100 g boter toe, breng de saus nog op smaak met peper en zout.
  6. Serveer de pladijs met de kruidenpuree, asperges en mousselinesaus, strooi er de garnaaltjes over en werk af met een plukje kervel

Recept Ilse D’hooge
Foto Wout Hendrickx