Potje piraat: Gratin van Schelvis met spinazie en gekookt eitje

Potje_piraat_hor

600 g schelvisfilet, in stukjes van 2 à 3 cm
600 g zacht kokende aardappelen, geschild en in stukken
1 sjalot
300 g jonge spinazie
4 eieren
600 ml melk + extra voor de puree
80 g boter
2 el bloem
1 snuifje cayennepeper
2 el gehakte peterselie
muskaatnoot
peper en zout
100 g geraspte emmentaler

line
  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Kook de eieren 8 minuten in water met een klein scheutje azijn.
  2. Snipper het sjalotje fijn. Fruit aan in wat boter tot de sjalot glazig is. Voeg de gespoelde spinazie toe en stoof heel kort. Kruid met muskaatnoot, peper en zout.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak een kaassaus: Smelt 1 eetlepel boter en strooi er al roerend de bloem door. Laat even drogen in de pan en blus dan, al roerend met de melk (600 ml), laat doorkoken tot je een gladde saus bekomt. Breng nog op smaak met peper en zout. Roer er als laatste de helft van de kaas en de peterselie door.
  4. Pureer de aardappelen en breng op smaak met boter, melk en muskaatnoot. Pel de eieren. Leg in 4 individuele kommetjes wat spinazie op de bodem en een gekookt eitje, in vieren gesneden. Leg er de rauwe stukjes vis op en giet er de kaassaus over. Werk af met een laagje puree en de rest van de kaas. Zet in de oven gedurende 20 à 25 minuten.

 

 

Recept Ilse D’hooge
Foto Tom Swalens