Schelvis met courgette, ricotta en tijm

Schelvis met courgette, ricotta en tijm-LR (5)_1024x683

vis

  • 600 g schoongemaakte schelvis
  • olijfolie
  • peper en zout
  • ½ citroen

ricotta

  • 200 g ricotta-kaas
  • beetje melk

courgetten

  • 8 mini courgetten
  • 50 ml visbouillon

tomaten/salie

  • 12 kerstomaatjes
  • 40 g salie
  • 150 ml olijfolie

afwerking

  • 50 g pistachenoten
  • 20 g broodcroutons

line
  1. Gaar de schelvis 10 minuten zachtjes in olijfolie met peper, zout en een halve citroen.
  2. Klop de ricotta schuimig met een beetje melk. Zet nadien in de diepvries totdat de kaas hard is. Breek of snij in grove stukjes.
  3. Snij 4 courgetten doormidden en in stukken en gril ze in de pan. Kook de andere 4 courgetten op het vuur met een beetje water of visbouillon en mix nadien tot crème.
  4. Pel de tomaatjes door hen 10 seconden in kokend water te dompelen.
  5. Mix de salie met olijfolie en warm op tot 50 °C op het vuur. Zeef het geheel.
  6. Lepel een scheut salieolie en een toefje courgettecrème op het bord. Leg een stukje vis in het midden. Schik daarnaast de ricotta en bestrooi met pistachenootjes en broodcroutons. Leg op en naast de vis nog de gegrilde courgetten en de kerstomaatjes. Werk af met een blaadje salie.

Recept: NSChef Bart Desmidt
Foto: © Heikki Verdurme