Sint-jakobsnoot in de schelp met gerookte tijm-boter

sint-jakobsnoot_in_de_schelp_869x1200

  • 4 sint-jakobsvruchten
  • 300 g zachtkokende aardappelen
  • 80 g hoeveboter
  • 4 takjes gedroogde tijm
  • 5 takjes verse tijm
  • 100 g enoki
  • 50 ml karnemelk
  • peper en zout
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • extra boter en olijfolie

line

Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Pureer samen met 20 g boter en een scheutje karnemelk tot een gladde vrij slappe puree. Breng op smaak met venkelzaad, peper en zout.

Steek een takje tijm in de rest van de boter. Steek met een lucifer of aansteker het takje tijm aan en dek af met bv een stolp. Laat een minuut onder de stolp zitten. Verwijder het tijmtakje en smelt de boter. De smaak van de gerookte tijm zit nu in de gesmolten boter.

Bak de Sint Jacobsvruchten in wat boter en olijfolie krokant, de binnenkant moet nog niet helemaal gaar zijn, dat is het lekkerste. Kruid met peper en zout. Leg de enoki heel kort in de pan bij de Sint Jacobsvruchten of bak in een ander pannetje in wat boter.

Spuit een beetje van de puree in 4 Sint Jacobsschelpen. Leg er een Sint Jacobsvrucht bij en de enoki. Steek in elke Sint Jacobsvrucht nog een klein takje gedroogde tijm, leg de verse tijm op de enoki. Lepel er de gerokte tijmboter rond en steek net voor het serveren de takjes tijm aan voor een lekkere tijmgeur aan tafel.