Steenbolk met krokante noten, pastinaak, waterkers en groene kruiden

Steenbolk met krokante noten, pastinaak, waterkers en groene kruiden_lr  (2)

flan van waterkers

  • 3 bussels waterkers
  • 5 dl room
  • 4 blaadjes gelatine
  • sap van ½ citroen

½ knolselder

twee pastinaken

peper en zout

saus van groene kruiden

  • 1 bundel koriander
  • enkele blaadjes munt
  • 4 bladeren spinazie
  • sap van 1 citroen
  • peper en zout
  • scheutje zonnebloemolie

300 g steenbolkfilet met vel

zonnebloemolie

10 g geroosterde hazelnoten

10 g gebakken walnoten

4 kleine pastinaken

3 kropjes kleine grondwitlof

1 bundel waterkers

line
  1. Flan: week de gelatineblaadjes in koud water. Breng 1 liter gezouten water aan de kook, blancheer de waterkersblaadjes kort en verfris in ijswater. Warm de room en het citroensap op in een pannetje, los de geweekte gelatineblaadjes hierin op en blend het geheel samen met de geblancheerde waterkers. Breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in een schaaltje en zet het in de koelkast.
  2. Snij de knolselder en de pastinaken in stukjes en kook ze samen gaar. Giet de groenten af en mix ze tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Saus groene kruiden: mix de koriander, munt en spinazie fijn. Voeg het citroensap en de zonnebloemolie toe en kruid met peper en zout.
  4. Bak de walnoten in een pan en rooster de hazelnoten 10 minuten in een oven op 190°C. Hak ze nadien fijn. Snij de steenbolk in gelijke stukken en bak ze in zonnebloemolie. Voeg de noten toe en bak even mee.
  5. Snij het grondwitlof in balkjes en leg ze apart.
  6. Snij de kleine pastinaken in ronde schijfjes en stoom ze gedurende 4 minuten.
  7. Gebruik een steekring van 5 cm en duw een rondje uit de waterkersflan. Schik dit op het bord samen met de vis en de noten. Leg het rauwe grondwitlof en enkele schijfjes pastinaak er mooi tegen en werk af met groene kruidensaus en enkele blaadjes waterkers.