Tempura van schelvis met zoete aardappel en yoghurt

schelvis

600 g schelvisfilet, zonder vel

200 g bloem

100 g water

100 g bier

100 g wodka

10 g gist

10 g suiker

snuifje zout

 

3 à 4 zoete aardappel

 

90 g yoghurt

50 g mayonaise

1 koffielepel basilicum, fijngesneden

 

olijfolie om te bakken

peper en zout

line
  1. Snijd de schelvisfilet in lange dikke repen, of in stukken van 50 à 70 g. Zet in de koelkast tot verder gebruik.
  2. Los de gist op in het water. Voeg de bloem, het bier, de wodka en de suiker toe. Roer tot een homogene massa. Meng er het zout onder. Laat 1 uur rusten.
  3. Schil de zoete aardappel. Snij in de gewenste vorm en kook beetgaar. Giet door een zeef. Verhit een scheut olijfolie in een pan. Voeg de zoete aardappel toe en bak kort. Kruid met peper en zout. Houd warm.
  4. Meng de yoghurt met de mayonaise en de basilicum. Breng op smaak.
  5. Verwarm de frituur tot 200 – 220°C. Haal de visreepjes één voor één door het beslag en leg ze onmiddellijk in de frituur. Bak goudbruin. Leg op keukenpapier en kruid met peper en zout. Serveer onmiddellijk met enkele kwartjes citroen of limoen.

 

Extra suggestie

Schelvis bevat een aards aroma, dat mooi aansluit bij zwarte look, zeekraal, artisjok, rode biet, aardappel, pistachenoten, champignons, Bayonne ham en kool.

 

 

Recept  Foodpairing®

Foto Kris Vlegels