Warm gerookte zalm met couscous

warm gerookte zalm

voor 4 personen

100 g warm gerookte zalm (dus: niet rauw)
½ koffiekopje couscous
1,5 eetlepel fijngehakte dille
1,5 eetlepel verse tomatenblokjes (van gepelde en ontpitte tomaten)
1 stukje jonge prei
boter
olijfolie
zwarte peper en zout

Als u de zalm zelf wilt roken:
een rookpan
houtchips

line
  1. Laat de couscous zwellen in kokend water tot al het vocht geabsorbeerd is. Kruid met zwarte peper en zout, meng er de dille en tomatenblokjes onder.
  2. Snijd de prei in fijne julienne en stoof net gaar in boter.
  3. Verdeel de couscous over vier glazen en schik er de zalm op. Werk af met de gesmoorde prei en een straaltje olijfolie.


Voor wie zelf de vis wenst te roken:
(bijkomende bereidingstijd van +/- 20 minuten)

  • Warm roken gebeurt in een specifieke rookpan bestaande uit 4 onderdelen (pan, lekplaat, rooster, deksel).
  • Op de bodem van de rookpan worden de houtchips gestrooid, de vis wordt op de rooster gelegd.
  • Bij een temperatuur vanaf 70°C wordt de vis warm gerookt en langzaam gegaard.
  • De rooktijd bedraagt al naar gelang de dikte 2 à 5 minuten nodig om te roken. Een gefileerde zalm heeft niet lang nodig, die is net nog lekker als hij nog een beetje rauw is vanbinnen.
  • Geef volledige vissen, bijvoorbeeld makreel of haring  wat langer de tijd om te garen 15 à 20 minuten, waarna de vis onmiddellijk kan geconsumeerd worden.
  • Het warm roken geeft een specifieke smaak die als lekker en verfijnd wordt ervaren en door het langzaam garen wordt de structuur malser en smaakvoller.