Zeebaars in zoutkorst, vinaigrette met tomaat, bergamot en tomaat

zeebaars en croute 2 cropped

1 zeebaars van 300 g (geheel, schoongemaakt maar met schubben)

750 g grof zeezout

20 g eiwit

2 takjes tijm

2 takjes dragon

3 blaadjes basilicum

schil van ¼ citroen

 

25 g olijfolie

7,5 g bergamotsap

20 g rijstazijn

110 g tomaat, in blokjes gesneden

6 blaadjes basilicum, fijngesneden

 

12 pijpajuintjes

 

line
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng het grof zeezout met het eiwit tot een licht vochtige massa.
  3. Neem de takjes tijm en dragon. Stop samen met de citroenschil en de blaadjes basilicum in de holte van de zeebaars. Prik de holte met kruiden eventueel dicht met een tandenstoker.
  4. Leg een vel aluminium op een bakplaat of in een ovenschotel. Beleg met een laag zout, ter grootte van de vis. Leg er de vis op en bedek met het resterende zout. Druk licht aan tot een egale zoutkorst van een kleine centimeter dik.
  5. Gaar de zeebaars in de oven van 200°C. Reken een gaartijd van ongeveer 15 minuten.
  6. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette. Breng op smaak.
  7. Maak de pijpajuin schoon. Besprenkel met olijfolie en grill. Kruid met peper en zout.

 

Extra suggestie

Zeebaars bevat groene aroma’s die goed combineren met tomaten en groene kruiden zoals dille, basilicum of olijfolie. Citrusschilaroma’s maken deze connectie nog sterker.

 

Recept  Foodpairing®

Foto Kris Vlegels