Pladijs op de barbecue met tomatencompote en gelakte aubergine

pladijs_op_de_barbecue_tomatencompotte-matthieu (11)

Benodigdheden voor 4 personen

2 pladijzen van 500 g elk
4 takjes tijm
2 sjalotten
2 lente-uitjes
4 teentjes look
olijfolie
4 kerstomaatjes

gelakte aubergine:
1 aubergine
1 dl sojasaus
½ dl mirin
2 eetlepels honing
sap van ½ citroen
zeste van 1 limoen

tomatencompote:
2 soorten tomaten in blik van elk 250 g
2 eetlepels ketchup
1 eetlepel rode wijnazijn
1 ui
2 teentjes look
1 takje tijm
2 eetlepels olijfolie

line
  1. Voor de gelakte aubergine: prik de aubergine in met een vork, verpak in huishoudfolie en gaar gedurende een vijftal minuten in een microgolf op de hoogste stand. Controleer of de aubergine gaar is. Gaar ze desnoods wat verder in de microgolf (hangt van toestel tot toestel af). Laat de aubergine afkoelen in de koelkast. Snij in plakjes. Breng de resterende ingrediënten aan de kook voor de lak. Leg de aubergines in de lak en kook verder in een stroop die rond de aubergines plakt.
  2. Voor de tomatencompote: snij ui en look fijn. Gaar in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg de ingeblikte tomaten, ketchup en rode wijnazijn toe. Reduceer alles op een zacht vuur tot een dikke compote. Roer deze massa door een aardappelzeef. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Gaar de pladijs: grill de pladijs kort op de BBQ. Leg de gegrilde pladijs op een vuurvaste schotel met grofgehakte sjalot, kerstomaat, look en lente-ui. Voeg takjes tijm en olijfolie toe en laat verder zacht garen op de bbq. (een bbq met deksel is ideaal omdat zo de aroma’s beter tot hun recht gaan komen).
  4. Serveer aan tafel in aparte schalen.