Gebakken pladijs, knolselder, appel en hazelnoot

pladijs - knolselder

2 pladijs, in filet

 

½ knolselder

 

2 appels, Golden Delicious

1 citroengras

15 g suiker

 

40 g hazelnoten, gehakt

75 g melk

 

boter

peper en zout

 

line
  1. Schil de knolselder. Versnijd in de gewenste vorm. Kook beetgaar in licht gezouten, kokend water. Bak vervolgens in licht bruine boter. Kruid met peper en zout.
  2. Snijd het citroengras middendoor en plet.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Stoof in boter met de suiker en het citroengras. Haal het citroengras uit de gestoofde appels en mix.
  4. Kleur de hazelnoten donkerbruin in een voorverwarmde oven van 200°C.
  5. Doe ze bij de melk en breng het geheel aan de kook. Dek af en laat minstens 20 minuten infuseren. Mix. Kruid met een snuifje zout.
  6. Breng net voor het serveren de melk aan de kook. Schuim voorzichtig op. Gebruik enkel het schuim om de borden af te werken.
  7. Kruid de pladijsfilets met peper en zout. Bak goudbruin in hete boter.
  8. Schik de knolselder op een bord. Schik er achtereenvolgens de appelmoes en de gebakken pladijs op. Lepel er wat schuim van de hazelnotenmelk langs.

 

Extra suggestie

Dat we pladijs kunnen combineren met o.a. honing, druif, Darjeeling thee, duindoornbes, gele paprika, appel en gember heeft te maken met het naar honing geurend floraal aroma van pladijs. Zeebaars in zoutkorst, vinaigrette met tomaat, bergamot en tomaat Zeebaars bevat groene aroma’s die goed combineren met tomaten en groene kruiden zoals dille, basilicum of olijfolie. Citrusschilaroma’s maken deze connectie nog sterker.

 

Recept  Foodpairing®

Foto Kris Vlegels