Gegrilde pladijs, hand gepelde garnalen en couscoussalade

Gegrilde pladijs, hand gepelde garnalen -LR (11)_1574x1050

4 pladijsfilets
bisque van garnaal

  • 250 g ongepelde garnalen
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tl geplette zwarte peperbollen
  • 50 g boter

100 g couscous
¼ courgette
¼ rode paprika
8 zwarte olijven
2 el fijngesneden bieslook
peper en zout
1 tl couscouskruiden
rasp van ½ limoenschil
4 pijpajuintjes
olijfolie
fleur de sel

line
  1. Pel de garnalen. Zet de garnaalhulzen onder in een pot met water. Voeg tijm, laurier en geplette peperbollen toe en laat 15 min pruttelen. Zeef het geheel en laat 1/3de inkoken. Voeg koude klontjes boter toe en mix het geheel.
  2. Gaar de couscous 7 minuten in kokend, gezouten water. Giet af en spoel onder koud stromend water. Verwijder de zaadlijsten van de courgette en snij in een fijne brunoise (dobbelsteentjes). Schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in fijne brunoise. Blancheer de brunoise van paprika en courgette in kokend, gezouten water tot ze beetgaar zijn en verfris in ijswater. Snij de olijven in brunoise en snij de bieslook fijn. Meng alles onder de couscous en kruid af met peper en zout, rasp van limoen en couscouskruiden.
  3. Blancheer de pijpajuin en brand hem kort af. Kruid met peper en zout.
  4. Spoel de pladijsfilets en dep ze goed droog. Gril ze in een hete geoliede grillpan. Haal de vis uit de pan en kruid met peper en fleur de sel.
  5. Gebruik een uitsteekring om de couscoussalade te schikken op het bord. Lepel een beetje garnalenbisque ernaast. Leg de gegrilde pladijsfilet ertegen. Werk af met de garnalen en leg de gegrilde pijpajuin er bovenop.

Recept Broes Tavernier
Foto Heikki Verdurme