Gegrilde pladijs met kokkels

gegrilde pladijs met kokkels

Voor 4 personen

2 pladijzen
200 g kokkels
2 stronken jonge prei
1 ¼ ui
100 g kervel
peper en zout
boter
citroensap
scheutje witte wijn

line
  1. Fileer de pladijzen en verwijder het vel. Houd de graten bij. Hiervan ga je straks bouillon trekken. Je kan ook aan je vishandelaar vragen om de vis te fileren. Vraag dan wel de graten mee voor de bouillon.
  2. Kruid de filets met peper en zout en plooi ze dicht. Verhit een grillpan en grill de dubbelgevouwen filets langs 1 zijde. Plaats ze daarna op een ingeboterde bakplaat en laat ze verder garen onder de ovengrill of salamander. Werk af met wat citroensap.
  3. Doe de graten van de pladijs samen met 1 ui in een kookpot. Zet het geheel onder met water en wat citroensap. Laat een halfuur trekken en passeer door een zeef. Gebruik 300 g van de bouillon en voeg hier de kervel aan toe. Houd wat kervel opzij voor de afwerking. Mix tot je een mooie soep krijgt.
  4. Was de prei en snijd het wit in dikke cilinders van ongeveer 1,5 cm. Kruid de preicilinders met peper en zout en stoof ze aan in boter. Frituur wat stukjes prei voor de garnering.
  5. Was de kokkels meerdere keren tot ze zandvrij zijn. Stoof ¼ van een ui aan met een scheutje witte wijn en voeg de kokkels toe. Laat ongeveer 2 minuten garen onder gesloten deksel.
  6. Plaats de vis in een diep bord. Leg enkele preicilinders in het bord en schik de kokkels ertussen. Werk af met wat gefrituurde prei en blaadjes frisse kervel. Serveer met de bouillon van kervel.

 

Recept: NSChef Filip Claeys
Foto: © Heikki Verdurme