Gepocheerde pladijs met looksaus

Gepocheerde pladijs met looksaus

Voor 4 personen
1 gefileerde pladijs, dus 4 pladijsfilets
1 ui
1 wortel
1 takje tijm
1 laurierblad
1 teentje knoflook
1 glas droge witte wijn
peper en zout

Voor de saus:
5 teentjes knoflook
1 ui
20 cl olijfolie
1 koffiel zacht paprikapoeder
1 laurierblad
3 eetl van het pocheervocht
1/2 citroen
1 eetl fijngehakte peterselie
Peper en zout

line
  1. Maak eerst een court-bouillon: leg de schoongemaakte en in grove stukken gesneden ui, wortel en knoflook in de pan. Overgiet met de witte wijn en 7 dl water. Voeg het tijm en laurier toe. Peper en zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken onder deksel. Zeef de court-bouillon en laat afkoelen.
  2. Leg de pladijsfilets in een pot. Overgiet met de koude court-bouillon. Verwarm tot de vloeistof bijna het kookpunt bereikt. Zet dan het vuur onder de pot lager. Laat nog 5 minuten pocheren.
  3. Schep de vis voorzichtig uit het pocheervocht en houd warm in een lauwe oven.
  4. Begin ondertussen aan de saus. Giet een zeer stevige scheut olijfolie in een sauspannetje. Voeg de fijngehakte ui, knoflook en een laurierblad toe. Laat gedurende 5 minuten zacht fruiten zonder verkleuren. Voeg het paprikapoeder toe en 3 eetlepels van het pocheervocht. Laat 5 minuten zacht koken. Voeg een streepje citroensap toe en zeef de saus. Peper en zout.
  5. Leg de pladijsfilets op warme borden en overgiet met de kruidige olijfoliesaus. Werk af met gehakte peterselie. Serveer met gekookte aardappelen.