Gestoomde hondshaai met tomaat, mozzarella en kappertjes

Hondshaai:
- 1 hondshaai gestroopt
- peper en zout
- citroensap
- 8 kerstomaatjes
- 1 bol mozzarella
- 1 eetlepel kappertjes
- 100 g maïsolie
- 4 takjes basilicum
Marinade:
- 80 g lekjus van de mozzarella
- 20 g olijfolie
- 1 theelepel fijn gesneden kappertjes
- ¼ stengel bleekselder fijngesneden
- peper en zout

- Spoel de hondshaai onder koud stromend water en dep droog. Snijd de hondshaai in gelijke moten en kruid met peper en zout. Stoom de moten 6 minuten in een stoompot of steamer. (alternatief: pocheer de moten 3 minuten in gezouten water). Besprenkel met citroensap.
- Kerf een kruisje in de kerstomaatjes, dompel ze 10 seconden in kokend gezouten water en haal het vel eraf.
- Laat de mozzarella uitlekken en houd de lekjus bij. Snijd de kaas in plakjes.
- Maak een marinade met de lekjus van de mozzarella, de olijfolie, de fijngesneden kappertjes en de bleekselder. Voeg peper en zout toe.
- Doe de kappertjes in hete maïsolie en laat ze krokant poffen.
- Lepel de marinade in een diep bord. Plaats de vismoten in het midden en schik de mozzarella en de kerstomaatjes erop. Werk af met basilicum en gepofte kappertjes.
Recept Filip Claeys
Foto Heikki Verdurme