Grijze Noordzeegarnaal met tomaat en waterkers

garnaal

250 g ongepelde garnalen

Gedroogde garnaalkoppen
Water
4 g gelatineblad, geweekt

1 bot waterkers
2 g gelatineblad, geweekt
40 g opgeslagen room

2 tomaten

80 g gepelde garnalen
1 theelepel fijngesneden bieslook

 

line
 1. Pel de garnalen en houd ze koel voor verder gebruik.
  Leg de garnaalkoppen op een bakplaat en droog in een oven van 50°C. Laat afkoelen.
 2. Garnalengelei:
  Doe de gedroogde garnaalkoppen in een pot en zet deze onder met water. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de gewenste smaak.
  Zeef. Weeg 2 dl garnalenbouillon af. Los hierin de geweekte gelatine in op. Giet in een schaal en laat opstijven. Snijd in blokjes.
 3. Moes waterkers:
  Verwijder de blaadjes van de stelen en dompel deze kort onder in kokend water. Koel in ijswater. Laat uitlekken in een zeef.
  Mix de waterkers fijn. Verwarm lichtje de puree en los hierin de gelatine op. Laat wat afkoelen en spatel er de opgeslagen room onder. Laat opstijven in de koelkast.
 4. Maak een insnijding onderaan de tomaten. Dompel de tomaat 10 tellen in kokend water. Leg in ijswater en verwijder de pel. Snijd aan één zijde de top van de tomaten en verwijder de zaadjes. Kruid de binnenkant met een weinig zout en peper.
 5. Meng 80 g garnalen met 50 g geleiblokjes en de bieslook. Kruid eventueel wat bij met peper. Verdeel over de garnalen.
 6. Werk af met een lepel waterkersmoes.
  Serveer met wat salade aangemaakt met wat olijfolie en dragonazijn.

 

 

Extra suggestie

Een kruidig, groenig aroma met appeltoetsen is één van de aroma’s die we terug vinden in garnaal. Het zorgt ervoor dat garnaal goed combineert met komkommer, appel, pompelmoes, kiwi, lychee, meloen, avocado, courgette, prei, koriander, olijfolie, asperges en kropsla.

 

 

Recept  Foodpairing®

Foto Kris Vlegels