Noordzeetong Meunière met pastinaakfrietjes, witloof, noten en appeltjes salade

noordzeetong_meuniere_met_pastinaakfrietjes_LR (6)

  • 4 zeetongen, elk 300 g
  • 2 stronkjes witloof
  • 1 appel
  • 30 g walnoten
  • 2 el maïsolie
  • 1 el notenolie
  • 1 el appelazijn of ciderazijn
  • Peper en zout
  • Handvol peterselie
  • 80 g boter
  • 600 g pastinaak
  • Olijfolie

line

Snijd de pastinaak tot frietjes. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Sprenkel er lichtjes olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet gedurende 15-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot de frietjes goudbruin gebakken zijn. Rooster de walnoten kort in een pannetje en hak ze fijn.

Snijd voor het slaatje het witloof en de appel (zonder te schillen) in fijne reepjes en plakjes. Maak een vinaigrette met de appelazijn, notenolie en maïsolie, breng deze verder op smaak met peper en zout. Meng de vinaigrette door de appel-witloofsalade en strooi er de gehakte noten over.

Smelt de boter op een zacht vuurtje, laat het witte bezinksel in de pan en filter de geklaarde boter. Dep de zeetongen goed droog en bak ze in de helft van de geklaarde boter aan beide kanten goudbruin, kruid met peper en zout.

Haal de zeetongen uit de pan. Doe de rest van de boter in de pan, samen met de gehakte peterselie en laat nog kort even bakken.

Serveer de zeetong met het slaatjes, de pastinaakfrietjes en lepel de peterselie en gesmolten boter over de zeetong.