Pladijs gebakken op graat met friet en tartaar

Pladijs_gebakken_op_de_graat_met friet_en_tartaar _3

Voor 4 personen

2 pladijzen
4 eieren
40 g platte peterselie
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel gepekelde uitjes
300 g maïsolie
1 eetlepel mosterd
4 grote frietaardappelen
1 hart van een kropsla
worcestersaus
peper en zout
olijfolie
citroensap

line
  1. Verwijder de kop van de pladijs. Snijd doormidden op de graat en verdeel in moten. Je kan ook aan je vishandelaar vragen om de vis te fileren.
  2. Kruid de moten met peper en zout en kleur ze aan in boter. Laat de moten gedurende 4 minuten verder garen in de oven.
  3. Maak een mayonaise met 1 eierdooier, 300 g maïsolie en een eetlepel mosterd. Hak de gepekelde uitjes fijn. Kook 3 eitjes en pel ze. Hak 2 eieren fijn. Het andere ei trek je in stukjes. Hak de helft van de kappertjes en de peterselie fijn. Voeg de fijngehakte peterselie, kappertjes, gepekelde uitjes en de eieren toe aan de mayonaise. Werk af met een beetje worcestersaus.
  4. De rest van de peterselie en de kappertjes frituur je krokant en houd je apart voor de garnering.
  5. Schil en was de frietaardappelen. Snijd ze in mooie grote frieten. Bak ze voor op 150°C en bak ze daarna af op 180°C.
  6. Was het kropslahart en verdeel het in blaadjes. Maak de blaadjes aan met beetje olijfolie, citroensap en wat peper en zout.
  7. Plaats de pladijs aan één kant van een bord. Schik daarnaast de tartaar en de frieten in een lijn. Leg de blaadjes sla ertussen en werk af met de gefruite kappertjes en peterselie.

 

Recept: NSChef Filip Claeys
Foto: © Heikki Verdurme