Pladijs met asperges, mousselinesaus en grijze garnaaltjes

4 pladijzen, schoongemaakt
16 witte asperges
250 g grijze gepelde garnalen
600 g zachtkokende aardappelen
2 el bieslook
2 el bladpeterselie
2 el dille
100 g zure room
3 eidooiers
1 citroen
1 el water
100 g boter + extra
peper en zout

- Schil de asperges, breek de uiteinden af. Rasp de schil van de citroen, pers het sap. Kook de asperges 10 min. in gezouten water met 1 el citroensap. Hou de rest van het sap apart.
- Kook de aardappelen gaar in gezouten water, pureer en voeg de zure room en de kruiden
- toe. Breng op smaak met de citroenrasp, peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 150°C. Dep de pladijzen droog. Smelt boter in een grote pan. Bak de pladijzen per twee aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Hou ze warm in de oven.
- Klop de eidooiers met het water en 2 el citroensap los. Zet de kom in een warmwaterbad en klop met een garde verder tot de saus schuimig wordt en begint in te dikken. Voeg in vlokjes de 100 g boter toe, breng de saus nog op smaak met peper en zout.
- Serveer de pladijs met de kruidenpuree, asperges en mousselinesaus, strooi er de garnaaltjes over en werk af met een plukje kervel
Recept Ilse D’hooge
Foto Wout Hendrickx