Sint-Jakobsvruchten in een erwtensoepje, hamkrokantje

stjakobsvruchten_erwtensoep_ham_web

  • 8 sint-jakobsvruchten
  • 4 sneetjes rauwe ham
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 preiwit, in ringen
  • 300 g erwtjes (diepvries)
  • 100 ml room
  • 800 ml kippenbouillon
  • peper en zout
  • ½ kl gedroogde tijm
  • 60 g boter

line

Neem een stoofpot en smelt er de helft van de boter in. Fruit er de gesnipperde ui en de prei in. Voeg de erwtjes toe en roerbak tot alles glazig gestoofd is, kruid met peper, zout en de tijm. Blus met de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur zachter eens het kookt en laat onder deksel 25 minuten stoven.

Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de plakjes gerookte ham op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zet ze ongeveer 15 minuten in de oven, tot de ham krokant gedroogd is.

Mix de soep fijn, voeg de helft van de room toe, maar laat niet meer koken. Doe de rest van de room in een maatbeker. Bak de sint-Jacobsvruchten in de rest van de boter aan elke kant ongeveer 1,5 minuut tot ze mooi kleuren maar binnenin nog wat glazig zijn. Kruid met peper en zout.

Verdeel de soep over borden, leg in elk bord twee gebakken sint-Jacobsvruchten en een reepje gedroogde ham. Schuim met een staafmixer de room tot luchtige belletjes en lepel wat van het schuim in de borden.