Warm gerookte zalm met couscous

voor 4 personen
100 g warm gerookte zalm (dus: niet rauw)
½ koffiekopje couscous
1,5 eetlepel fijngehakte dille
1,5 eetlepel verse tomatenblokjes (van gepelde en ontpitte tomaten)
1 stukje jonge prei
boter
olijfolie
zwarte peper en zout
Als u de zalm zelf wilt roken:
een rookpan
houtchips

- Laat de couscous zwellen in kokend water tot al het vocht geabsorbeerd is. Kruid met zwarte peper en zout, meng er de dille en tomatenblokjes onder.
- Snijd de prei in fijne julienne en stoof net gaar in boter.
- Verdeel de couscous over vier glazen en schik er de zalm op. Werk af met de gesmoorde prei en een straaltje olijfolie.
Voor wie zelf de vis wenst te roken: (bijkomende bereidingstijd van +/- 20 minuten)
- Warm roken gebeurt in een specifieke rookpan bestaande uit 4 onderdelen (pan, lekplaat, rooster, deksel).
- Op de bodem van de rookpan worden de houtchips gestrooid, de vis wordt op de rooster gelegd.
- Bij een temperatuur vanaf 70°C wordt de vis warm gerookt en langzaam gegaard.
- De rooktijd bedraagt al naar gelang de dikte 2 à 5 minuten nodig om te roken. Een gefileerde zalm heeft niet lang nodig, die is net nog lekker als hij nog een beetje rauw is vanbinnen.
- Geef volledige vissen, bijvoorbeeld makreel of haring wat langer de tijd om te garen 15 à 20 minuten, waarna de vis onmiddellijk kan geconsumeerd worden.
- Het warm roken geeft een specifieke smaak die als lekker en verfijnd wordt ervaren en door het langzaam garen wordt de structuur malser en smaakvoller.