Zeebarbeel uit de oven met gekarameliseerde prei en wortelcouscous

Zeebarbeel (2)

Ingrediënten voor 4 personen:

 

  • 8 zeebarbeelfilets van ca. 70g/stuk
  • 2 citroenen
  • koolzaadolie
  • 2 preien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • boter
  • peper en zout
  • 300 g wortelen

line

Zeebarbeel
Snijd anderhalve citroen in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal. Plaats de zeebarbeelfilets op de citroen en voorzie voldoende ruimte tussen de filets. Besprenkel met olie en zout. Laat de vis afgedekt gedurende 1 uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven tot 150°C en bak 7 à 8 minuten.

 

Gekarameliseerde prei
Snijd grove stukken van 4 à 5 cm van het preiwit. Stoof aan in een antiaanbakpan met een klontje boter en voeg vervolgens de geplette look en het laurierblad toe. Zet een deksel op de pot en laat de prei verder garen op een laag vuurtje. Draai de preistukken één keer om en kruid met peper en zout zodra de stukken gaar zijn.

 

Wortelcouscous
Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Hak de wortelen tot fijne korrels met behulp van een keukenrobot of rasp. Voeg naar smaak 1 of 2 eetlepels koolzaadolie toe. Werk af met het sap van een halve citroen en peper en zout.

 

Afwerking
Plaats de ovenschotel op tafel en serveer de wortelcouscous en gekarameliseerde prei in aparte borden.

 

 

Heerlijke recepten van NorthSeaChef Jeremy Girvan