Noordzeegarnaal

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Garnaal3

Vis ID

Latijnse naam: Crangon crangon
Andere benamingen: Grijze garnaal

Familie

De Noordzeegarnaal behoort tot de familie van de Crangonidae, oftewel de zandgarnalen. Ze hebben een doorschijnend lichaam, grijsbruin van kleur. De garnalen kunnen drie jaar oud worden.

Deze kreeftachtigen zijn grijs van kleur en meten 5 tot 9 cm. De gemiddelde lengte van de garnaal is 4,5 cm en bedraagt maximaal 9 cm. Overdag graaft de garnaal zich in, alleen zijn ogen en antennes steken uit het zand. ’s Nachts krijgen ze een donkere schutkleur en gaan ze op zoek naar voedsel.

De wijfjes leggen twee tot drie maal per jaar duizenden eitjes, gedragen op het achterlijf. Het  broedsucces varieert enorm van jaar tot jaar. En dus ook de vangsten.

Vangstgebied & aanvoer

Zeer ruim verspreid in de oostelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen en de Noordzee tot Portugal en Zuid-Spanje; zelfs in de Middellandse en de Zwarte Zee. Bij ons is de garnalenvangst voornamelijk een verhaal van kustvisserij.

Van de Belgische vloot zijn ongeveer 30 vaartuigen toegerust om garnalen te vissen. 10 à 15 vaartuigen vissen gericht op garnalen. Zij leveren ongeveer 400 ton dagverse garnaal aan in de Vlaamse visveilingen.

Seizoen

Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november. Dan zijn de garnalen op hun dikst.

Gastronomie

Garnalen worden direct op het schip gekookt in een grote ketel zeewater, waaraan een schep zout is toegevoegd. Elk schip heeft zijn eigen recept. Daar hangen zowel de roodbruine kleur, als de pittige smaak en knapperigheid van af. De Belgische (ongepelde) Noordzeegarnaal blinkt niet en kleeft niet. Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen.

Geen media voor deze vis.

  • Wist je dat de organen van een garnaal in het hoofd zitten? Bij verschillende geleedpotigen zijn het borststuk en hoofd samengesmolten. Zo ook bij de garnaal. Daarom bevinden zich bij de garnaal alle organen (oa het hart) in zijn kop.

  • Onze garnalen worden gevangen door kustvissers, die nauwelijks enkele uren wegblijven. De aanvoer van garnaal in onze havens is dus echt ‘dagvers’.