Noordzeekrab

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
krab1

Vis ID

Latijnse naam: Cancer pagarus

Familie

Noordzeekrab is gemiddeld 20 cm in doorsnede tot maximaal 30 cm (6 kg). Hij weegt tussen de 500 g en 1 kg. Het pantser is bruinrood en de scharen zijn eveneens donker, symmetrisch en glad. Opdat de krab die volwassen afmetingen kan bereiken, dient het harde pantser meermaals vervangen te worden. Ze kruipen uit hun oude pantser, daarna nemen ze snel veel water op, waardoor ze flink uitzetten. Ze eindigen hun vervelling door in een paar dagen tijd een nieuw pantser te maken dat perfect om hun grotere lijf past. Jonge krabben vervellen bijna elke maand, oudere maar één keer per jaar.
De paring vindt plaats van juli tot en met september. Per jaar worden per wijfje ongeveer 3 miljoen eieren afgeworpen.

Vangstgebied & aanvoer

De Noordzeekrab woont ruim verspreid niet alleen in de Noordzee, maar ook in de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Portugal. Meestal leeft deze krab in een diepte tussen 6 en 40 m. In de Noordzee en het Engels Kanaal woont zijn soort massaal.
Jaarlijks worden zo een 20 tot 25.000 ton aangevoerd, hoofdzakelijk in Engeland, Frankrijk en IJsland. De Belgische visserij voert ongeveer 100 ton per jaar aan. De grootte van het bestand is tot op heden niet gekend.

Seizoen

Noordzeekrab koop je best van september tot december. Een verse krab koopt u levend. Ga bij de aankoop na of de krab zwaar aanvoelt. Vrouwtjes zijn beter gevuld dan de mannetjes en smaken ook beter. Het verschil tussen een vrouwtje en een mannetje is zichtbaar aan de buikzijde. Een krab heeft daar een soort lip. Bij de vrouwtjeskrab is die aanzienlijk groter dan bij de mannetjeskrab.
Ga bij de aankoop van een zwemkrab vooral na of ze nog leeft. Deze krab sterft namelijk vrij snel na de vangst.

Gastronomie

Een levende krab mag men nooit direct in kokend water gooien. De krab schrikt en laat poten en scharen los. Wrijf vooraf zachtjes tussen de ogen van de krab. Op die manier wordt de krab in slaap gebracht. Leg ze minstens een uur in de koelkast, eventueel omwikkeld met een vochtige keukenhanddoek. U kan krab koken, grillen of bakken.

Geen media voor deze vis.

  • De Noordzeekrab krijgt ook wel de bijnaam steenkrab door de houding die ze aanneemt wanneer ze op het droge op haar rug ligt: bewegingsloos met poten naar binnen geplooid.

  • Tijdens de broedperiode voeden vrouwelijke Noordzeekrabben zich niet meer en leven ze teruggetrokken in een putje in het zandige of slibbige sediment, waardoor ze minder gemakkelijk gevangen worden.

     

  • Het pantser van de krab kan gekookt worden om er smaak en kleur aan te onttrekken voor soepen en sauzen. Hoe meer vet het kookvocht bevat, hoe meer kleur je aan de schalen onttrekt. De kleurstof (carotenoïde) is immers in vet oplosbaar, en niet in water)