Zeebarbeel

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
zeebarbeel

Vis ID

Latijnse naam: Mullus surmuletus
Andere benamingen: koningsvis, koning van de poon

Familie

Zeebarbeel is rozerood van kleur (dode vissen verkleuren en worden oranje) en heeft opvallende lengstestrepen die van het oog tot de staart lopen. Kenmerkend zijn de twee lange baarddraden op de kin die gebruikt worden om voedsel op de bodem op te sporen. De mul komt voor op zeebodems van minder dan 100 m diep, zowel op stenige bodem als zand en modder, meestal tussen de 5 en 60 m diep. De bij ons aangeboden exemplaren zijn meestal 20 tot 25 cm. Meestal is hij rood tot roze gekleurd. De vis kan zijn kleur echter aanpassen aan de omstandigheden.

Vangstgebied & aanvoer

Zeebarbeel komt vooral voor in de warmere wateren van Zuid-Europa (Spanje, Portugal, Frankrijk), maar in de zomer vind je hem ook in de Noordzee. Het is een vis die tot 40 cm lang kan worden, maar dat is uitzonderlijk.  In Spanje, Portugal en Frankrijk is er een belangrijke aanvoer, bij ons wordt hij eerder zelden aangevoerd maar is hij even gegeerd.

De laatste jaren wordt er meer gericht gevist op de zeebarbeel (flyshooting), en de kwaliteit van de aangelande vis is er daardoor sterk op vooruit gegaan.

Seizoen

Zeebarbeel is het hele jaar door verkrijgbaar.

Gastronomie

Reeds van in de oudheid behoorde deze vis tot de meest verfijnde lekkernij.

Zeebarbeel wordt in vis­filet (grotere exemplaren) of als hele vis (kleinere exemplaren) verkocht. Het visvlees is vast, smeuïg en zeer smakelijk. Het nadeel is wel dat je hem moet ontschubben en eventuele kleine graatjes met een pincet moet verwijderen. Je kan hem op veel manieren bereiden.

Op de bbq/grill komt hij pas tot zijn recht als zomervis. Zeebarbeel kan je ook ongegut bakken, de lever is een echte smaakbom.

Geen media voor deze vis.

  • Omdat zeebarbelen voortdurend op de bodem aan het zoeken zijn naar iets eetbaars zijn ze niet geliefd voor aquaria, ze eten namelijk alles wat enigszins eetbaar is.