Bot

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Vlam Vis63519-Bot

Vis ID

Latijnse naam: Platichthys flesus

Familie

De bot is een platvis die nauw verwant is aan de pladijs, en beide zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Kenmerkend voor een bot is de bobbelige huid, vooral langs de vinnen en de zijlijn, hij heeft een iets grotere kop en is meer langwerpig dan een pladijs. De staart is recht afgesneden terwijl die van een pladijs ronder is. Bot heeft eveneens stippen, zij het iets minder uitgesproken van kleur.

Bot kan ongeveer 60cm lang worden, maar meestal worden ze ongeveer half zo lang.

Vangstgebied & aanvoer

Bot komt voor in zout, brak maar ook zoet water. Hij is algemeen aan onze kust, maar komt ook in rivieren zoals de Schelde en de Maas voor, en zelfs in de Rijn tot in Bazel wordt hij gevangen.

Bot wordt voornamelijk aangevoerd door de kustvissers, en de aanvoer gaat de laatste jaren in stijgende lijn. In Europa wordt er tot 10.000 ton aangeland.

Seizoen

Het seizoen van bot loopt van juli tot december.

Gastronomie

Bot is een ondergewaardeerd lid van de familie van de scholachtigen en heeft eerder zacht visvlees en een niet uitgesproken smaak. Dagvers aangevoerd is de bot zeker de moeite waard. Het visvlees gaat makkelijk van de graat. Filets zijn zeer geschikt om te bakken of te frituren, maar recepten voor bereiding op de graat voor bvb. pladijs kunnen natuurlijk ook voor bot toegepast worden.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie: 321 kJ / 77 kcal
Eiwitten: 16g
Vetten: 0,7g

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.

Geen recepten voor deze vis.