Forel

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Regenboogforel

Vis ID

Latijnse naam: Oncorhynchus mykiss

Familie

Forellen horen thuis bij de zalmachtigen. De meest verkochte is de gekweekte regenboogforel. Als forel kunnen ook Salmo spp. op de markt terug te vinden zijn, met uitzondering van Salmo salar (Atlantische zalm) en Salmo trutta trutta (zeeforel).

Vangstgebied & aanvoer

Oorspronkelijk in de Stille Zuidzee en nadien via migratie en vooral introductie wereldwijd verspreid. De eerste introducties grepen wereldwijd reeds op het einde van de 19e eeuw plaats. In Europa ingevoerd in rond 1880. Komt voor in vijvers en wordt intensief gekweekt in de forellenboerderijen. De jaarlijkse Europese aanvoer bedraagt 250 duizend ton en komt voornamelijk uit Denemarken, Frankrijk en Italië. Zalmforellen zijn de bovengenoemde forellen met zalmkleurig visvlees (door carotenen in de voeding) die men langer laat groeien (tot 50 cm met een gewicht van 5 kg) en in zijn geheel, in visfilets of vismoten verkoopt. Ze worden gekweekt in enkele Waalse forelkwekerijen. Die kunnen de behoefte echter niet dekken zodat het merendeel wordt ingevoerd.

Gastronomie

Forel kan op zijn geheel gebakken worden, à la meuniere of met amandelschilfers. Met ultraverse forel kan je hem ook in ’t blauw koken.

Energie: 409 kJ / 98 kcal
Eiwitten: 18,4g
Vetten: 2,7g

 

 

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.

Geen recepten voor deze vis.