Griet

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
griet-web

Vis ID

Latijnse naam: Scophthalmus rhombus

Familie

Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Griet is gemiddeld 35 tot 40 cm en wordt maximaal 75 cm groot. Het visvlees lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet (huid)schubben, is eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur, heeft een gladde huid en geen beenknobbels.

Vangstgebied & aanvoer

De griet komt voor in de kustwateren van de Noordzee en de Middellandse Zee op zand- en grindbanken en rond wrakken. Onze vissers halen ongeveer 300 à 400 ton griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal. Het is een nevenvangst van pladijs en tong, er wordt dus niet gericht op gevist.

Seizoen

De meeste griet wordt aangevoerd in de wintermaanden. In kleine hoeveelheden is hij echter het hele jaar door verkrijgbaar. De prijs van grietfilet ligt in het algemeen vrij hoog. Griet is op zijn best van juni tot december.

Gastronomie

Grietfilet kan u bereiden op dezelfde manier bereiden als (de duurdere) tarbot. Griet kan u bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert m.a.w. altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie 79 kcal
Eiwitten 17,0 g
Vetten 0,2 g

Geen media voor deze vis.

  • De griet is ook een platvis die de beide ogen op de linkerzijde heeft staan. Ze zijn meesters in het camoufleren en nemen de kleur aan van het omringende milieu.

  • Een gefileerde griet levert altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.