Haring

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Haring

Vis ID

Latijnse naam: Clupea harengus

Familie

Meestal is haring 20 à 25 cm lang, maar hij kan een lengte van 40 cm bereiken. Een maatje (afkomstig van maagd-je) is een jonge haring die zich nog niet heeft voortgeplant en gevangen wordt tussen mei en juni.

Vangstgebied & aanvoer

De haring komt voor in zowat heel het Noordoost-Atlantische gebied : vanaf de Golf van Gascogne tot het Noorse Spitsbergen. Bijna 2 miljoen ton haring wordt jaarlijks in dit gebied aangevoerd. De Denen spannen hierbij de kroon. Van in de Middeleeuwen tot in de jaren 1960 was haring één van de commercieel belangrijkste vissoorten aan de Vlaamse kust.

Gastronomie

Haring is in alle mogelijke vormen en bereidingswijzen te koop : vers, gemarineerd, in bokaal, in blik, gerookt, als rolmops, als zure haringfilets....en op alle mogelijke manieren te bereiden. Het visvlees van vers haring is crèmekleurig en smeuïg. Verse haring ligt voor een mooiere presentatie meestal ongegut in de toonbank. Het is raadzaam de haring bij aankoop dadelijk te laten gutten (ingewanden verwijderen) omdat de houdbaarheid van de vis op die manier verbetert.

Voedingswaarde per 100 g :
Energie : 903 kJ / 216 kcal
Eiwitten : 18g
Vetten: 16g


Voedingswaarde per 100 g :


Energie : 903 kJ / 216 kcal


Eiwitten : 18g


Vetten: 16gGeen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.

Geen recepten voor deze vis.