Hondshaai

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
VLAM - hondshaai - Ilse D'hooge

Vis ID

Latijnse naam: Scyliorhinus canicula
Andere benamingen: hondje, vroeger bestempelde men deze soort onterecht als zeepaling

Familie

De Hondshaai is een kleine haaiensoort uit de familie van de Kathaaien. Zijn lichaam is glad, langgerekt en slank en wordt tot 80 centimeter lang en 3 kg zwaar. De haai heeft neusgaten en een bek aan de onderzijde van zijn kop, de neusflappen zijn eenvoudig gevormd en lopen door tot de bek. Vijf paar kleine kieuwopeningen. De bovenzijde is lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. Wegens zijn vlekkenpatroon wordt deze haai ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd, de kathaai wordt dan de grootgevlekte kathaai genoemd.

Vangstgebied & aanvoer

Ten zuiden van Noorwegen tot in de Middellandse Zee, Zwarte Zee en Senegal kan men hondshaai aantreffen, maar evenzeer aan onze kusten.

Vijftig jaar geleden hadden we in Europa nog een jaarlijkse aanvoer van 60.000 ton. Vandaag is dat amper 10.000 ton. Onze vissers beperken zich tot een aanvoer van om en bij de 500 ton.

Seizoen

De hondshaai wordt het hele jaar aangevoerd met piekmomenten in het voorjaar en in het najaar.

Gastronomie

Meestal is de hondshaai reeds schoongemaakt, het beste is de vis in moten te verwerken. Indien je de vis zelf fileert, werk dan altijd van de binnenzijde naar buiten. Zijn vel voelt aan als schuurpapier en zorgt ervoor dat je mes direct bot is.

Vroeger werd hondshaai dikwijls als zeepaling aangeboden in de handel. Dat geldt trouwens ook voor de minder voorkomende zandhaaitjes (Mustelus spp.). Door de nieuwe wetgeving op visbenamingen moeten deze haaitjes volgens hun soortnaam genoemd worden en mogen ze niet meer verkocht worden als zeepaling.

Hondshaai heeft een tamelijk slap visvlees – oppassen dus met bereidingstijden - maar smaakt uitzonderlijk lekker! Bereidingstoepassingen zijn enorm uitgebreid. Van ragouts en dikke wintersoepen over gerookte bereiding tot opgelegd in het zuur.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie 671 kJ / 161 kcal
Eiwitten 15,1g
Vetten: 11,4g

Geen media voor deze vis.

  • In Engeland staat hondshaai bekend als onder meer ‘spotted dogfish’, ‘hound’, ‘rock salmon’ en ‘huss’, en eindigt de vis onder meer in de populaire ‘fish and chips’.