Horsmakreel

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Vlam Vis63517-Hors Makreel

Vis ID

Latijnse naam: Trachurus trachurus

Familie

De horsmakreel is een straalvinnige vis uit de familie van de baarsachtigen. Gemiddeld meet hij tussen de 22 en 30cm, maar hij kan wel 70cm lang en 2kg zwaar worden.

Vangstgebied & aanvoer

De horsmakreel komt voor in het oostelijk gedeelte van de Atlantische oceaan van Noorwegen tot Zuid-Afrika, tot Mozambique en in de Middellandse Zee.

Er wordt niet gericht gevist op horsmakreel, ze komen dus toevallig in de netten terecht, en de aanvoer is eerder beperkt. Er is echter een relatief hoog quotum opgelegd : 50 ton per jaar. De totale vangst in België bedraagt echter nog niet de helft van dat quotum.

Seizoen

Horsmakreel is op zijn best van augustus tot april.

Gastronomie

Horsmakreel is een ondergewaardeerde soort. Hij is nauwelijks te vinden in een vishandel, maar werd zelfs ooit nog door Pierre Wynants in Comme chez Soi op de kaart gezet.

In mediterrane landen wordt hij echter wel geapprecieerd.

Kleinere exemplaren kunnen in hun geheel op bijvoorbeeld de barbecue bereid worden, grotere gefileerd. Het vel wordt best wel verwijderd. Deze vis vormt een alternatief voor tonijn : hij is eveneens rijk aan overzadigde vetzuren, en kan als sashimi gegeten worden. Bereidingsmogelijkheden zijn zeer divers : grillen, pocheren, frituren, bakken, papillot, rauw,…

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.