Kabeljauw

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
kabeljauw

Vis ID

Latijnse naam: Gadus morhua
Andere benamingen: gul (kleine kabeljauw)

Familie

Kabeljauw is een witte rondvis en behoort samen met de schelvis, de wijting, de pollak, de leng, de steenbolk en de koolvis tot de familie van de kabeljauwachtigen.

De lengte van de aangevoerde kabeljauw ligt tussen de 50 en 80cm. Hij kan echter tot anderhalve meter lang worden.

Vangstgebied & aanvoer

Kabeljauw komt op de meeste plaatsen van het Noordelijk halfrond voor, tot in de Golf van Gascogne. Het kabeljauwbestand in de Noordzee staat al langer onder druk, en bereikte in 2006 een dieptepunt. Inmiddels zijn er hoopgevende signalen, de strenge visquota blijken stilaan hun vruchten af te werpen : het bestand verbetert gestaag. Waakzaamheid blijft echter geboden.

Seizoen

Kabeljauw is optimaal van  juni tot en met oktober. In het paaiseizoen (februari tot mei) is de kwaliteit van kabeljauw onvoldoende, bevissing in deze periode is ook slecht voor de populatie.

Gastronomie

Kabeljauw is een smaakvolle vis en bezit mooi helder wit visvlees. Kleine kabeljauw wordt soms in zijn geheel verkocht, meestal echter in visfilets of vismoten. Het visvlees is helder wit, bevat weinig graten en heeft een vaste structuur (naar de staart toe iets zachter). Je kan hem op alle mogelijke manieren bereiden : in de oven, gegrilld, gebakken, gepocheerd, in papilotte, gestoomd, …

Kabeljauw is een ideale vissoort voor de eerste culinaire kennismaking met vis. Succes is verzekerd.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie : 301 kJ / 72 kcal
Eiwitten : 16,6g
Vetten : 0,6g

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.