Kongeraal
JAN | FEB | MAA | APR | MEI | JUN |
JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |

Vis ID
Latijnse naam: Conger spp.
Familie
Kongeraal is de echte zeepaling, maar volgens de nieuwe reglementering verwijst zeepaling naar rivierpaling gevangen op zee, en mag deze term niet meer gebruikt worden voor kongeraal.
De soort kan eenvoudig van de paling worden onderscheiden doordat de bovenkaak uitsteekt tot voorbij de onderkaak, bij de rivierpaling is dat net omgekeerd.
De kongeraal is een zoutwatervis, en heeft geen schubben en buikvinnen. De vis is een snelle groeier en kan uitzonderlijk een lengte bereiken van 3 meter met een gewicht van 110kg.
Vangstgebied & aanvoer
Van IJsland tot Senegal, maar vooral op grote diepten aan de kusten van Spanje, Portugal en Noord-Afrika.
Jaarlijks wordt 10 à 15 duizend ton aangevoerd.
Seizoen
Het seizoen van de kongeraal loopt het hele jaar.
Gastronomie
Kongeraal wordt soms als hele vis (kleine gewichtsklasse) maar meestal in moten verkocht. Zoals hondshaai en doornhaai wordt kongeraal ook in `t zuur en in gelei verkocht.
De voorkant van het dier bevat veel minder graatjes dan de staart, en is dan ook smakelijker.
Kongeraal heeft stevig wit vlees en doet het bijgevolg heel goed op de barbecue of grill, maar zeker ook in stoofpotjes en vissoepen.
Voedingswaarde per 100 g :
Energie: 497 kJ / 119 kcal
Eiwitten: 17,9 g
Vetten: 5,3 g
Geen media voor deze vis.
Geen weetjes voor deze vis.
Geen recepten voor deze vis.