Langoustine

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
langoustine 2

Vis ID

Latijnse naam: Nephrops norvegicus

Familie

Langoustines zijn kleine zeekreeften die 15 tot 20 centimeter lang zijn. Net als bij kreeften zijn de voorste poten sterker ontwikkeld en eindigen in scharen. Deze bevatten bij langoestines echter niet veel vlees. De langoustine wordt ook nieroogkreeftje genoemd door zijn niervormige ogen. De Italiaanse naam voor langoustine is scampo (meervoud scampi), maar in België gebruiken we deze naam voor reuzengarnalen, niet voor langoustines.

Vangstgebied & aanvoer

Komt zeer verspreid voor: van IJsland en het noordwesten van Noorwegen (Lofoten), tot de Atlantische kust van Marokko; ook in het westelijk en centrale deel van de Middellandse Zee.
Hij leeft op zuivere slibbodems, meestal op een diepte van 50 tot 800 meter, in een ondergronds gangensysteem
In de Noordzee is de langoustine vooral vóór de Schotse kust te situeren. Hij komt wel voor van IJsland tot Portugal.

Meer dan 65.000 ton wordt per jaar opgevist. De Schotten en de Ieren zijn de koplopers. De Belgische langoustinevisserij is goed voor ongeveer 100 ton en de vangsten komen uitsluitend uit de Centrale Noordzee, de zogenaamde “Kreeftenput”. De hoogste vangsten worden in de zomer geboekt.

Seizoen

Langoustines worden het hele jaar door aangevoerd, met een piekperiode in de zomer en de vroege herfst.

Gastronomie

Pocheer verse langoustines enkele minuten. Laat de koppen eraan zitten, want daarin zit de meeste smaak. Laat ze in het kookvocht afkoelen. Dit kookvocht is een goede basis voor soepen en sauzen. Om de langoustines te pellen, breekt u eerst de staart af en vervolgens verwijdert u het schild. Het vlees in de scharen is moeilijker te verwijderen, maar de smaak is minstens even lekker. Met behulp van een kreeftenvorkje gaat dit eenvoudiger.

Langoustines zijn veel minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld kreeft of krab. Vries ze daarom best onmiddellijk in als u ze niet consumeert op de dag van de aankoop.

Geen media voor deze vis.

  • Pocheer verse langoustines enkele minuten. Laat de koppen eraan zitten, want daarin zit de meeste smaak. Laat ze in het kookvocht afkoelen. Dit kookvocht is een goede basis voor soepen en sauzen.

  • Langoustines bewaren heel moeilijk. Zelfs topchefs bevriezen ze direct na aankoop en reiniging.

  • Gebakken langoustines zijn heel lekker, maar u kan ze ook kort pocheren. Dan wel mét de koppen, dat zijn echte smaakbommen. Laat ze in het kookvocht afkoelen en gebruik dat als basis voor soepen en sauzen. Het subliem lekkere vlees in de scharen krijg je er met een kreeftenvorkje wel uit.