Leng

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
leng

Vis ID

Latijnse naam: Molva spp.

Familie

De leng behoort tot de kabeljauwachtigen. Deze 1 tot 2 m lange vis is een vraatzuchtige rover die palingen, platvissen en makrelen eet. Er zijn twee soorten verkrijgbaar: de witte en de blauwe leng. Enkel specialisten merken echter de verschillen op. Leng is een belangrijke consumptievis. Hij heeft zeer vast visvlees.
Paaien gebeurt tussen maart en juli. Pas rond een lengte van 80 cm en op een leeftijd van 5 jaar wordt de leng geslachtsrijp. Hij kan tot 2 m lang doorgroeien.

Vangstgebied & aanvoer

De leng is zeer wijd verspreid. Je treft hem aan in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland, Groenland, Canada en Noorwegen, maar ook in de Noordzee en zelfs tot aan Gibraltar.
Uit de Europese wateren worden per jaar een 4.000 ton aangevoerd. Onze vissers brengen zowat 80 ton aan wal.

Seizoen

Je koopt leng best buiten de paaiperiode, dus van augustus tot maart.

Gastronomie

De leng wordt meestal gefileerd in de handel te koop aangeboden. Hij beschikt over vrij vast visvlees.

Leng is een ondergewaardeerde vissoort die qua smaak veel weg heeft van kabeljauw. Leng heeft een iets dikker vel dat men niet kan consumeren. De structuur is iets losser in vergelijking met kabeljauw, maar heeft als voordeel dat de filets over bijna de hele lengte van het lichaam even breed zijn, waardoor deze gemakkelijk in gelijke porties te verdelen is, wat hem uitermate geschikt maakt voor de horeca.

Voedingswaarde per 100g:

Energie : 316 kJ / 76 kcal
Eiwitten : 18,3g
Vetten : 0,3g

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.