Makreel

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Makreel

Vis ID

Latijnse naam: Scomber scombrus

Familie

De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt eveneens aan de wateroppervlakte gezocht. De makreel is een zeer vraatzuchtige vis en voedt zich met organismen die in het plankton voorkomen, kleine kreeftachtigen, garnaalachtigen en vislarven. Ze zwemmen daarbij met geopende bek door de wolken plankton en filteren de kleine kreeftjes, slakjes e.d. uit het water met hun kieuwzeef. De volwassen makrelen jagen ook op kleine vis, meestal sprot en jonge haring.

Vangstgebied & aanvoer

De makreel komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland tot de Middellandse Zee, maar ook in de Oostzee en de Noordzee. In Europese wateren wordt thans ongeveer zevenhonderdduizend ton per jaar gevangen. Het bestand zelf is ongeveer 4 keer groter.

Seizoen

Makreel is op zijn best van juli tot februari.

Gastronomie

Het merendeel van aangevoerde makreel wordt als verwerkte makreelfilets (gerookt, gestoomd en al of niet gekruid) of in blik (in olie of met saus) aangeboden. Verse makrelen liggen voor een mooiere presentatie meestal ongegut in de toonbank, bij aankoop is het aan te raden de vis dadelijk te laten gutten (ingewanden verwijderen) teneinde de houdbaarheid te verbeteren.
Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd of gerookt verkocht.

Voedingswaarde per 100 g :
Energie 761 kJ / 182 kcal
Eiwitten 18,7 g
Vetten 11,9g

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.