Paling

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Paling

Vis ID

Latijnse naam: Anguilla anguilla

Familie

Paling is eigenlijk een trekvis. In volwassen stadium, dus tijdens de kweek, leeft hij in zoet water. De kleinste larven worden aangetroffen in de Sargassozee ten zuiden van Bermuda, dus waarschijnlijk het paaigebied. Daarna volgt de oversteek van de glasaaltjes via de Golfstroom naar onder andere de Europese kusten. In de rivieren verblijven de aaltjes soms tot 20 jaar. Ze groeien dan door tot 40 à 70 cm. De grootste paling ooit gevangen had een lengte van 133 cm en de maximale leeftijd ooit geregistreerd was 84 jaar.

Vangstgebied & aanvoer

Paling komt voor in de Atlantische Oceaan, maar evenzeer in de kustgebieden en de rivieren van Europa, de Middellandse zee en Azië. In Europa worden jaarlijks ongeveer 500 ton glasaaltjes (1.5 biljoen stuks) commercieel aangevoerd. Een groot gedeelte wordt aangewend voor opkweek in het binnenland. Dat is nodig omdat weinig palingen de invasie via de rivieren overleven en het bestand thans in crisis is. Naast overbevissing is er blijkbaar een ernstige daling in de reproductie.

Gastronomie

Palingen worden levend vers verkocht. Gerookte paling wordt geheel of in palingfilets verkocht, en is een (dure) delicatesse. Soms spreekt men ook van rivierpaling om het onderscheid met zeepaling te benadrukken. Paling is op z`n best als hij een duim dik is. Hoe dikker paling, hoe hoger zijn vetgehalte. Zie ook bij kongeraal in de rubriek andere zeevissen en hondshaai in de rubriek kraakbeenvissen. In ons land is paling in ’t groen wellicht het meest gegeten palinggerecht : de paling wordt gestoofd in een mengeling van groene kruiden zoals salie, gembermunt, wilde marjolein, veldzuring, citroenmelisse, kervel, tijm, citroentijm, bonenkruid, peterselie, brandnetel, kruizemunt, pimpernel, waterkers, dragon, bieslook, basilicum,…

Voedingswaarde per 100 g :
Energie: 1033 kJ / 247 kcal
Eiwitten: 15,0 g
Vetten: 20,8 g

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.

Geen recepten voor deze vis.