Pijlinktvis, Calamar

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Pijlinktvis-Vlam-065770

Vis ID

Latijnse naam: Loligo vulgaris

Familie

De pijlinktvis heeft in tegenstelling tot de octopus tien ledematen : acht armen en twee langere tentakels. Pijlinktvissen danken hun naam aan hun uiterlijk. Aan hun achterlijf hebben ze twee zijwaarts gerichte vinnen, waardoor ze een pijlvorm hebben.

De meeste pijlinktvissen worden niet groter dan 60cm, gemiddeld zijn ze 30 à 50cm lang. Ze hebben een korte levenscyclus. Vrouwelijk exemplaren sterven nadat ze hun eitjes hebben afgezet. Mannelijke inktvissen leven langer.

Vangstgebied & aanvoer

De pijlinktvis komt algemeen voor in de Noordzee en het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Pijlinktvissen kunnen moeilijk overbevist worden omdat ze snelgroeiend en kortlevend zijn. In de Noordzee sterven de inktvissen aan het einde van de maand mei af en rond september/oktober zwemt een nieuwe generatie weer in het kanaal.

Een van de toegepaste visserijmethoden waarmee de pijlinktvis wordt gevangen is de flyshoot techniek. Deze is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten.

Seizoen

Het seizoen van pijlinktvis loopt van september tot april.

Gastronomie

In diverse (zuiderse) keukens is de pijlinktvis een gewaardeerde lekkernij. De gefrituurde calamares zijn wellicht het bekendst, nochtans leent de pijlinktvis zich tot culinair hoogstaande bereidingen, in combinatie met pasta of risotto, of op z’n geheel gevuld, op de grill,…

Het vlees is delicaat, en mag vooral niet te lang garen, anders wordt het taai. Vaak volstaan enkele minuutjes.

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.